Investitia in titlurile fondurilor mutuale a fost, in 2005, de doua ori mai rentabila decit cea in depozitele bancare. Si in 2006, analistii financiari cred ca situatia se va repeta. Cea mai buna crestere o vor avea fondurile pe actiuni.
La ora actuala, in Romania exista 23 de fonduri mutuale. In 2005, indicele acestora (IFM) s-a majorat cu 16,21%, ceea ce face ca, in medie, titlurile acestor fonduri sa aiba un randament dublu fata de cel al depozitelor bancare. Cele mai rentabile au fost insa fondurile pe actiuni, dar acestea au si cel mai mare risc.
Bursa ridica valoarea titlurilor
Din cele 23 de fonduri mutuale, sapte sint fonduri pe actiuni. Data fiind cresterea buna a bursei din 2005, titlurile acestora au obtinut cele mai mari randamente. Cea mai buna crestere au avut-o titlurile „Omnivest", cu 54,28%, urmate de cele ale fondului „Napoca", cu 38,70%, si „Intercapital", cu 36,90%.
La categoria fonduri diversificate, se remarca randamentul de 33,38%, inregistrat de fondul BCR „Dinamic", respectiv „Transilvania", cu 30,66%. De asemenea, nu putem trece cu vederea si cresterile inregistrate de fondurile pe obligatiuni (cele mai sigure), respectiv FCEx, cu un randament de 24,22%.
S-au miscat slab titlurile celor doua fonduri monetare „Simfonia 1", cu o crestere de 5,99%, si „Stabilo", cu 7,75%.
Ce va fi in acest an?
„In 2006, cred ca cele mai bune randamente le vor avea tot titlurile fondurilor pe actiuni. Asta, numai daca bursa isi va continua trendul crescator. Personal, vad un randament anual cu doua cifre", afirma Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta KTD Invest.
Investitia in titlurile fondurilor mutuale a fost, in 2005, de doua ori mai rentabila decit cea in depozitele bancare. Si in 2006, analistii financiari cred ca situatia se va repeta. Cea mai buna crestere o