In timpul iernii, zi dupa zi, introducem in organismul nostru o cantitate impresionanta de substante nocive. Alcoolul, fumul de tigara din incaperile neaerisite, smogul de afara, insecticidele, grasimile in exces, zaharurile, sarea din mezeluri etc. afecteaza tot organismul si implicit si pielea.
Frigul, vantul si in special schimbarile bruste de temperatura prin trecerea de la ambientul casei sau biroului cu aer cald si uscat, la aerul rece cu vant si ninsoare de afara, isi spun si ele cuvantul. Rezultatul: pielea se inroseste, se deshidrateaza, se descuameaza, simti ca "trage". Aceste senzatii le pot avea chiar si persoanele cu pielea grasa, dar se accentueaza la persoanele cu pielea uscata si sensibila.
Cum actioneaza frigul asupra pielii
Frigul produce strangerea vaselor sanguine, incetineste circulatia sangelui, iar epiderma nu mai este suficient irigata si hranita, compromitand activitatea normala a pielii.
Productia de grasimi este diminuata, precum si activitatea glandelor sudoripare.
Factorul natural de hidratare nu reuseste sa-si desfasoare in conditii optime functia sa, prin lipsa transpiratiei si marirea gradului de evaporare de la nivelul pielii.
Se incetineste reinnoirea celulara, iar pielea isi pierde tonusul si supletea, devenind opaca, aspra si fara stralucire.
Daunele cele mai mari le provoaca asupra micilor vase sanguine (capilarele) care, pentru a putea suporta brustele variatii de temperatura, sunt supuse unei adevarate gimnastici, iar rezultatul: inrosirile pasagere, care cu timpul si mai ales cand se asociaza cu cauze interne si cu o proasta circulatie periferica, pot duce la ruperea lor si la aparitia cuperozei.
Sfaturi pentru protectia si ingrijirea pielii
Dimineata se va folosi o crema hidratanta, iar seara, o crema mai putin grasa. Crema se