Cat castiga cei ce conduc Romania? Se fac tot felul de presupuneri, ce seamana cu discutiile din celebra "poiana a lui Iocan", unde Moromete, Cocosila si ceilalti isi dadeau cu parerea despre cat pamant are regele, ca i-au ramas niste loturi mostenire si de la maica-sa.
Cand vorbim despre veniturile demnitarilor mai mari ori mai mici, ne referim la cele legale, de pe statele de plata, pentru ca pe cele "pidosnice" doar bunul Dumnezeu le poate sti.
Daca incepem cu fruntea statului, spunem atunci ca presedintele castiga net 6.550 de lei. Dupa el urmeaza primul-ministru, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, presedintele Curtii Constitutionale, presedintele Curtii de Conturi si presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, fiecare cu 6.040 de lei.
Avem apoi ministrii de stat si vicepresedintii institutiilor enumerate mai sus, cu 5.550 de lei de caciula. Ministrii, consilierii prezidentiali, presedintele Consiliului Legislativ si cei ai CNA, CNSAS si Avocatul Poporului, primesc cate 5.250 de lei. Un parlamentar de rand are 4.790 de lei.
Interesanta este situatia presedintelui Televiziunii Romanes fostul ei sef, Valentin Nicolau, era salarizat cu 8.000 de lei, deci mai mult decat presedintele tarii. Iar TVR nu este o institutie privata, ci de stat si primeste bani de la buget.
Nicolau a afirmat ca a cerut Consiliului de Administratie din TVR ca salariul sau sa fie de doar 1.000 de lei, dar membrii CA nu au fost de acord. Ii intelegem si pe ei, mai ales ca salariul lor este in functie de cel al presedintelui, anume 25% din acesta. :i ce-ar mai fi reprezentat un sfert dintr-o amarata de mie?
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane este asimilat unui secretar de stat, cu un salariu de 4.000 de lei.
Salariu de clujean?
Salariile alesilor Clujului sunt destul de consistente pentru a