Saptamana trecuta, conducerea Directiei Judetene pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) s-a intalnit cu reprezentantii Bancii Comerciale Romane (BCR) Cluj pentru a discuta despre programul "Fermierul", in care institutia financiara este partenera.
BCR deruleaza fondurile care au ramas neconsumate la sfarsitul lui 2005, iar la sfarsitul lunii ianuarie sau inceputul lui februarie este asteptata licitatia pentru sumele din 2006. Programul "Fermierul" a debutat in luna octombrie a anului trecut si a fost conceput pentru a veni in sprijinul celor care au proiecte pentru finantari SAPARD.
Pentru un program derulat cu fonduri SAPARD, suma de care trebuie sa dispuna fermierul pentru partea de cofinantare poate fi mai usor de obtinut. Ministerul vireaza banii la banca, iar fermierul care are nevoie de bani pentru proiect nu trebuie sa prezinte garantii suplimentare, afacerea fiind garantata printr-un fond special. Dobanda este de 5%, plus comisionul bancar.
"Fermierul trebuie sa vina cu planul de afacere si sa obtina de la banca o Ťscrisoare de confortť, care reprezinta de fapt avizul acesteia", a explicat Gheorghe Serban, director executiv adjunct la DADR.
Mai multi oameni pentru agentiile de plati
In acest an, pentru program sunt alocate, la nivel national, 860 de milioane de lei, bani care vin din bugetul ministerului pentru cofinantare SAPARD. "BCR a primit normele metodologice de aplicare. Am punctat pasii pe care trebuie sa ii faca potentialii beneficiari SAPARD.
Trebuie sa facem in asa fel incat un numar cat mai mare de persoane sa beneficieze de sprijinul pe care il acorda Guvernul Romaniei prin programul "Fermierul". Avem deja semnale de la persoanele interesate sa faca proiecte", a declarat Iuliu Suatean, director executiv al DADR.
In cadrul agentiilor de plati lucreaza, la nivelul