ANALIZE MEDICALE Daca ati interactionat cu un mediu in care ati fost expusi riscului infectarii cu HIV, daca ati facut sex neprotejat sau daca aveti simptome similare cu cele ale infectarii HIV, trebuie sa va puneti problema efectuarii unui test HIV. Adresandu-va medicului de familie, puteti obtine o trimitere catre unul dintre spitalele care realizeaza astfel de testari. Pentru realizarea testului HIV este nevoie de o recoltare de sange. Medicul caruia v-ati adresat va va face o fisa de prezentare, va coda probele de sange si le va trimite laboratorului care efectueaza testarea.
Anticorpi
Dupa infectarea cu HIV, in organism are loc o reactie a sistemului imunitar, care va produce anticorpi impotriva virusului. Reactia are loc insa abia dupa trei saptamani de la presupusa infectare. Medicii recomanda ca testarea sa se faca abia dupa aceste trei saptamani, pentru ca anticorpii sa poata fi detectati in sange. Testele utilizate pentru depistarea virusului urmaresc prezenta acestor anticorpi anti-HIV. Daca la testare se descopera ca acesti anticorpi exista in organism, inseamna ca pacientul este infectat, iar rezultatul este "pozitiv". Pentru descoperirea anticorpilor anti-HIV, cel mai frecvent folosit este testul ELISA, al carui rezultat este gata in doar trei zile. Pentru certitudine, testul ELISA se realizeaza de doua ori, dar cu truse de diagnostic diferite, de la doi producatori diferiti. Daca ambele teste releva un rezultat negativ, pacientul va fi informat ca nu este infectat cu virusul HIV, iar testarile se opresc aici.
"Daca unul dintre cele doua rezultate este pozitiv sau nedeterminat si exista suspiciunea existentei anticorpilor anti-HIV, vom verifica rezultatul cu un test mai exact, care se numeste Western Blot", explica medic primar medicina de laborator Mihaela Iosipenco, coordonatorul laboratorului de virusologie de la Institutul de