Potrivit analistilor din domeniul financiar, piata bancara din Romania este cea mai dinamica din Europa Centrala si de Sud-Est. Datele furnizate de bancile comerciale BNR-ului sunt concludente in acest sens. Mai toate institutiile bancare au obtinut cresteri spectaculoase in decursul anului trecut. Lupta stransa pentru achizitionarea BCR a demonstrat faptul ca piata bancara romaneasca este un obiectiv strategic pentru bancile europene. In ciuda masurilor bancii centrale, volumul creditarilor a continuat sa creasca aducand profit bancilor. Asociatia Romana a Bancilor constata amplificarea concurentei in domeniu. Cresterea accelerata ce a caracterizat domeniul bancar nu putea ramane fara efecte asupra salariilor angajatilor. Conform Institutului National de Statistica, salariile lucratorilor din sistemul bancar sunt cele mai mari din Romania si au inregistrat in decursul lui 2005 o majorare cu aproape 30%.
Salarii la nivel european
Salariatii bancilor, mai precis cei din sectorul intermedieri financiare, au cele mai mari salarii medii din economia romaneasca. Conform datelor Institutului National de Statistica, media salariilor nete din sectorul bancar a fost in noiembrie de 2.660 de lei noi. Pe locul doi in top se situeaza salariatii din sectorul transporturilor aeriene (1.824 lei noi), iar pe locul trei cei din industria tutunului cu 1.674 de lei noi. Salariul mediu net pe economie este de 774 RON. Angajatii din asigurari castiga, in medie, 1.413 lei noi pe luna. Cel mai mic salariu il au angajatii din hoteluri si restaurante, cu 480 de lei noi.
Crestere salariala de 30%
Castigul mediu net a ajuns, in luna noiembrie, la o valoare de 774 RON, fata de 742 RON cat era in octombrie. Salariul mediu net pe economie a crescut in noiembrie cu 4,3 procente fata de luna precedenta.
Salariatii din banci sunt campioni si