Remin Baia Mare(Foto: )
Compania Nationala Miniera Remin din Baia Mare se afla intr-o situatie fericita, comparativ cu alte unitati miniere din tara, deoarece a facut anual mici investitii in echipamente de protectie si tehnologii de lucru viabile, a declarat, ieri, directorul general al Companiei Nationale Miniere Remin Baia Mare, ing. Vasile Pintea
"Incercam sa avem o siguranta eficienta a locurilor de munca.
Restructurarea mineritului nu inseamna si reducerea cheltuielilor in echipamente de protectie", a spus Vasile Pintea, precizand ca minele Companiei Remin sunt la fel de periculoase ca alte exploatari miniere, dar s-a incercat diminuarea pericolului accidentelor prin respectarea procedurilor tehnologice si a normelor de securitate.
"In anul 2005, pe companie au fost inregistrate trei accidente mortale, toate din cauza nerespectarii sigurantei la locul de munca", a precizat directorul general al Companiei Nationale Miniere Remin din Baia Mare.
La randul lor, cele doua sindicate din cadrul Remin, Uniunea Sindicala Miniera Nordmin si Uniunea Sindicala Miniera Maramures, declara ca investitiile in echipament de protectie si tehnologii de lucru sunt modeste, dar mult mai eficiente fata de alte companii miniere romanesti.
Reducerea subventiei pentru minerit duce implicit si la scaderea cheltuielilor in sisteme de protectie si tehnologii. Minele Reminului functioneaza, deocamdata multumitor. Ar trebui mai multe fonduri pentru lemnul necesar muncii din subteran si in sistemele de aeraj.
Fata de alte mine, in cele de exploatarea a minereurilor neferoase exista riscul imbolnavirii de silicoza, boala ce in timp afecteaza sistemul respirator. Accidentele de munca sunt mai rare la Remin, deoarece se pune un mare accent pe protectia si siguranta minerului, a declarat vicepresedintele Uniunii Sindicale Min