Cu o inflatie anuala de 8,6%, cei care si-au depus economiile in banci in partea a doua a anului trecut au vazut cum in loc ca dobanzile sa le aduca un castig peste cresterea preturilor, s-au aflat la limita.
Si in 2006, dobanda la depozitele constituite de populatie ar putea ramane real negativa, daca bancile comerciale nu isi vor micsora ratele de profit. In prezent, un depozit constituit pe perioada de un an este remunerat cu o dobanda cuprinsa intre 5 si 7%, sau cu mai mult pentru cei care iubesc riscul. Insa, aceste valori nu reprezinta castigul net al deponentului, el trebuie sa plateasca impozitul de 16% pe dobanzi, comisioanele bancare si, nu in ultimul rand, inflatia.
BNR incearca sa forteze mana bancilor prin masuri de politica monetara, majorand rezervele minime obligatorii in lei si atragand lichiditatea din sistem prin licitatii de certificate de depozit. Numai ca raspunsul bancilor se lasa asteptat pentru finele primului trimestru, analistii considerand ca dobanzile pasive pot creste cu 1 punct, cel mult 1,5 puncte procentuale.
Saptamana trecuta BNR a atras de la banci aproximativ 4,5 miliarde de lei (circa 1,2 miliarde de euro), prin vanzarea de certificate de depozit cu scadenta la trei luni, la o dobanda medie de 7,28%, cu 0,21% sub maximul acceptat. Banca centrala a oferit spre vanzare certificate de depozit in suma de 6 miliarde lei (1,6 miliarde euro). Dobanda maxima a fost 7,49%, iar cea minima - 6,43%.
Banca centrala ar putea primi o "mana de ajutor" prin reluarea, dupa mai multe luni de inactivitate, a licitatiilor de titluri de stat. Ministerul Finantelor a anuntat ca se va imprumuta anul acesta exclusiv de pe piata interna, prin lansarea unor emisiuni de titluri de stat in valoare de 4,15 miliarde de lei (1,15 miliarde de euro). Prima licitatie va avea loc saptamana aceasta, dar suma care va fi atrasa nu va multumi cu