A doua parte a anului 2005 a fost una profitabila in ceea ce priveste stabilirea taxelor si impozitelor pe terenurile arabile situate in intravilan sau extravilan. Prevederile legale au dat mari batai de cap proprietarilor, dar mai ales consiliilor locale, care au directa legatura cu aplicarea legii. Hotararea de Guvern nr.
797/2005 privind aprobarea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale si alte taxe asimilate acestora, precum si pentru amenzile care se indexeaza anual pe baza ratei inflatiei, aplicabile in anul fiscal 2006, prevedea clar taxele si impozitele aplicate acestor terenuri pe anul 2005 si pe cele din 2006.
Astfel conform hotararii pentru terenurile intravilane suma se ridica la 10 lei noi la hectarul de teren, pe anul 2005, iar pentru 2006 se stabilea un pret de 11 lei la hectar.
Totodata pentru terenurile extravilane, indiferent de rangul localitatilor, categoria de folosinta si zona unde este situata pentru anul 2005 se stabilise un pret de 1,10 lei la hectarul de teren, pe cand pentru 2006 se stipulase pretul de 1 leu la hectar.
La cateva zile dupa intarea in vigoare a acestei hotarari, a aparut o noua lege 247/2005 privind reforma in domeniile proprieta‘ii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, care schimba radical situatia taxelor si impozitelor pe anul 2006 in ceea ce priveste terenurile arabile.
Conform acestei noi legi terenurile au fost clasificate pe cinci trepte de calitate, pentru fiecare dintre categorii valoarea impozitului variind, chiar dublandu-se in unele cazuri.
Situatia nou survenita a dat peste cap actiunile proprietarilor, care s-au trezit peste noapte, cu impozitele dublate si totodata ale consiliilor locale din diferite localita‘i, care s-au trezit cu numeroase plangeri la sediul primariei.
In aceasta situ