"Inceputul de an aduce, de obicei, o scumpire a apartamentelor. Aceasta continua pana prin februarie, cand ofertantii vad ca nu au cereri si preturile pot scadea cu 2-3000 de euro", spune vice-presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNIM), Sanda Moldovan.
Un apartament care, in decembrie, costa 56.000 de euro, ajunge acum la 61.000 de euro. "Se va merge pe centre comerciale cu spatii de birouri si pe ansambluri rezidentiale. Vor fi cautate apartamentele in blocuri noi si suprafetele mari de teren, de la 30.000 mp in sus, pentru spatii comerciale", crede Moldovan.
"Investitorii existenti si cei care deja au constructii vor fi concurati de cei din afara. E de asteptat si o diversificare a cererii", a completat vicepresedintele UNIM.
Preturile cresc doar in anumite sectoare
Investitorii se vor orienta inspre terenuri de constructie si realizarea de spatii de birouri. "Preturile nu vor creste decat in anumite segmente precum imobiliarul de antrepriza (depozite, hale industriale, parc comercial) si achizitia de terenuri avand aceste obiective.
In materie de terenuri pentru constructie rezidentiala, piata se reaseaza, dupa o perioada de supraincalzire produsa de presiuni speculative", este de parere Carmen Miron, director de vanzari la Edil.
Puterea de cumparare a romanilor, in stransa legatura cu cererea de pe piata imobiliara, ar putea duce la o stabilizare a preturilor, in anumite sectoare. "Preturile au crescut substantial la sfarsitul anului trecut, puterea de cumparare a romanilor este scazuta, asa ca se vor stabiliza in primele 6-8 luni ale anului.
Este mai rentabil sa cumperi pe credit decat sa inchiriezi", crede Dragomir Birlean, director al agentiei "Ancuta".
"Va ven