Numarul cererilor de brevet de inventie a scazut la jumatate in ultimii ani ca urmare a reducerii activitatii de cercetare, in timp ce solicitarile de inregistrare de marci au crescut de doua ori in ultimii cinci ani, potrivit datelor Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM). "Aceasta situatie reflecta in mod real situatia economica. Pe de o parte institutele de cercetare din partea carora trebuie sa vina cererile de brevetare si-au redus activitatea, iar pe de alta parte spiritul comerciant este in plin avant", a declarat, ieri, presedintele OSIM, Gabor Varga.
Acesta a mentionat ca in prezent din totalul de circa 1.100 de cereri de brevetare doar 20-25% vin din partea firmelor, restul fiind reprezentat de solicitari din partea persoanelor fizice. "Cresterea semnificativa a acestor cereri ne pune in mare dificultate, deoarece numarul de oameni de care dispunem nu mai face fata", a precizat Varga.
Referitor la taxele de inscriere percepute de OSIM, reprezentantii institutiei au explicat ca, desi prin lege sunt stabilite tarife ridicate, in realitate costul nominal de inregistrare al unui brevet sau a unei marci este mult mai mic.
Pentru protectia unei marci, valoarea minima a taxelor este de 100 de euro pentru o perioada de 10 ani, iar in functie de lista produselor care sunt protejate prin marca respectiva taxele pot ajunge si pana la 72 de milioane de lei, respectiv circa 2.000 de euro.
Potrivit lui Varga, potentialul economiei romanesti in ceea ce priveste brevetele de inventie se situeaza in jurul valorii de 1.500-1.600 de cereri, adica la jumatatea celui din anul 1990. In ceea ce priveste numarul cererilor de protejare a marcilor noi, acesta a crescut exponential in ultimii 15 ani, ajungand la aproape 23.000 in 2005, fata de 21.000 in 2004 si 17.000 in 2003.
Numarul cererilor de brevet de inventie a scazut la jumatate in ult