Initiativa publicarii contractului de privatizare a Bancii Comerciale Romane este una laudabila dar, sa fim cinstiti, nu stim care este valoarea sa practica. Nu o poti incadra decat in categoria exercitiilor de transparenta si, de ce nu, in cea a campaniilor publicitare. Succesul acestei privatizari, pentru ca este un succes necontestat de nimeni, trebuia pus pe site, ca un fel de ghid practic. A lasat sa se inteleaga acest lucru chiar premierul. "Trebuie sa incercam sa facem toate privatizarile asa cum a fost facuta privatizarea BCR-ului. Nu avem multe BCR-uri in Romania, ma refer la procedurile, la modalitatile prin care s-a facut privatizarea: cu consultanti de valoare, cu proceduri transparente care sa nu creeze nici un fel de suspiciuni sau speculatii referitoare la procesul de privatizare" - declara Calin Popescu Tariceanu cu ocazia instalarii in functie a noului presedinte al AVAS.
Asa ca, in curand, vom avea la dispozitie sute de pagini care, dincolo de caracterul didactic, nu ajuta cu nimic. Chiar plictiseste. A mai fost publicat un contract de privatizare, dar acela te enerva stiind ca tot ce era inserat acolo nu mai putea fi modificat de nimeni decat cu pretul unor despagubiri uriase. Asa ca documentul de concesiune cu Apa Nova, caci la el ne referim, a ramas postat pe site iar consumatorii captivi cu aceleasi obligatii de plata, fara nici o legatura cu firescul raport calitate-pret. Care a fost finalitatea demersului, alta decat exersarea masochismului prin lectura?
Daca tot se doreste transparenta in domeniul privatizarii, si nu numai, atunci ea trebuie sa fie pusa implicit in practica abandonandu-se exercitiile publicitare, de imagine. Fara valoare nici macar in rapoarte. Sa ramanem la privatizare si la rezultate. Consider ca mult mai utila ar fi publicarea unui raport exact care sa masoare, sa arate efectele privatizarilor din Romania. Spun