Comisia Europeana a cerut in scris Poloniei informatii in legatura cu intarzierile aparute in procesul de aprobare a fuziunii dintre bancile UniCredito si HVB, a anuntat Reuters.
Philip Lowe, directorul general insarcinat cu problemele Concurentei in cadrul Comisiei Europene, a cerut Ministerului polonez al Trezoreriei ca, pana la 23 ianuarie, sa ofere informatii in legatura cu invocarea unei "clauze non-concurentiale".
Comisia Europeana, principala institutie comunitara de reglementare a problemelor antitrust, a aprobat preluarea HVB de catre UniCredito, aceasta fiind cea mai mare fuziune bancara transfrontaliera ce a avut loc pana in prezent la nivelul Uniunii.
Institutiile de reglementare din Polonia verifica, insa, daca siguranta si dezvoltarea activelor detinute de HVB in Polonia sunt puse in pericol. Aceste verificari ar putea conduce la intarzierea finalizarii fuziunii. Potrivit prevederilor acordului referitoare la Polonia, a doua mare banca din tara, Pekao, detinuta de UniCredito, se va unifica cu BPH, situata pe pozitia a treia, care face parte din HVB. Guvernul polonez se opune insa acordului, de teama reducerii unor locuri de munca, precum si a incalcarii legilor concurentiale.
Noua institutie financiara care ar rezulta in urma fuziunii ar devansa banca PKO Bank Polsk, controlata de stat, care este lider de piata. Guvernul polonez argumenteaza ca, potrivit unui acord datand din 1999, cand UniCredito a cumparat Pekao, banca italiana s-a angajat sa nu mai achizitioneze o alta institutie financiara in Polonia. In consecinta, Executivul solicita UniCredito, ca solutie posibila, vanzarea BPH. S-a aflat ca cele doua banci asteapta o decizie din partea institutiei de reglementare a pietei bancare inainte de sfarsitul lunii martie.
Comisia Europeana a cerut in scris Poloniei informatii in legatura cu intarzierile aparute in proces