Adrian Nastase nu mai este presedinte executiv al PSD. El s-a autosuspendat din functie pana la clarificarea situatiei mostenirii. Potrivit unor informatii, grupul de la Cluj – reprezentat de fostul ministru al Internelor, in prezent presedintele PSD Cluj si de senatorul Vasile Dancu ar fi fost cel care ar fi fortat autosuspendarea lui Nastase.
In timp ce Dancu ar fi fost manat de calcule politice ce demonstreaza ca scandalul din jurul lui Nastase aduce grave prejudicii de imagine partidului, Ioan Rus urmareste functia lui Nastase. Mai mult, potrivit unor surse citate de ziarele centrale, un alt greu al PSD, fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea a profitat de moment cerand debarcarea din functie a lui Nastase.
Pe de alta parte, o teorie ce pare sa prinda contur arata ca la baza autosuspendarii fostului presedinte al PSD s-ar fi aflat tocmai presiunile exercitate din eterior.
Astfel liderii PSD au luat in seama si declaratia facuta recent de ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle, care a spus ca este uimitor cum politicienii romani sunt saraci, dar rudele lor se imboga‘esc inexplicabil. Declaratia a fost interpretata de PSD-isti drept un semnal ca Nastase este abandonat din brate de sustinatorii sai occidentali.
Dupa ce a spus ca nu doreste sa afecteze negativ imaginea partidului, Nastase a sugerat unor colegi de partid sa-i urmeze gestul. Chiar la inceputul conferintei de presa el a tinut sa precizeze ca nu si-a dat demisia din PSD si ca nu va parasi viata politica.
El a mai anuntat ca a dat in judecata ziarul Evenimentul Zilei pentru ca a publicat informatii neadevarate despre averea sa.
De 10 zile, presedintele executiv Adrian Nastase considera ca este subiectul unui scandal mediatic, ca urmare a faptului ca averea sa a inregistrat in cursul anului 2005 un plu