Toti producatorii si importatorii de echipamente electrice si electronice vor trebui sa se inregistreze la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM), pana la sfarsitul lunii aprilie, pentru conformarea la normele privind deseurile provenite din aceste domenii. Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a declarat ca fiecare producator va primi un numar de inregistrare ce va fi comunicat retelelor de magazine unde isi distribuie echipamentele. Fara acest numar, ei nu vor mai avea voie sa-si vanda produsele. Garda de Mediu si ANPM vor aplica amenzi cuprinse intre 10.000 si 20.000 de lei noi pentru nerespectarea acestei prevederi. In acest fel, producatorii care nu se inregistreaza se vor autoexclude de pe piata, iar cei existenti vor plati in mod echitabil pentru gestionarea deseurilor de echipamente electrice si electronice colectate.
Acest lucru se va intampla pana la sfarsitul anului 2006, dupa care producatorii vor plati doar pentru gestionarea deseurilor provenite din propriile produse.
Producatorii se pot asocia si in alte tipuri de organizatii, astfel incat procesul de gestionare a deseurilor sa nu fie prea costisitor. Gestionarea echipamentelor electrice si electronice in mod individual este mult mai costisitoare, pentru ca volumul de deseuri este mai mic, iar costurile de reciclare mari.
Costurile de gestionare ale acestor tipuri de deseuri se vor concretiza in asa-numita "taxa vizibila" care se anexeaza preturilor din magazin, astfel incat cumparatorul stie cat va costa produsul cumparat si cat va costa reciclarea lui.
Toti producatorii si importatorii de echipamente electrice si electronice vor trebui sa se inregistreze la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM), pana la sfarsitul lunii aprilie, pentru conformarea la normele privind deseurile provenite din aceste domenii. Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor