Comunitatea internationala se mobilizeaza impotriva Iranului, care sfideaza pe toata lumea si isi vede mai departe de activitatea nucleara. Ieri, SUA si UE au incercat sa obtina sustinere din partea Rusiei si Chinei pentru o ofensiva diplomatica sustinuta, prin care sa convinga Teheran-ul sa colaboreze.
Mai radical, Washington-ul a cerut Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) sa se reuneasca cat mai urgent pentru a dezbate criza nucleara, in timp ce Londra a avertizat, precauta, ca nu trebuie sa se ia vreo decizie precipitata de sanctionare a Iranului. Mai multi senatori americani, republicani si democrati, au cerut sanctionarea Iranului.
Deosebit de activ a fost cancelarul german Angela Merkel, care a facut naveta Berlin - Washington - Moscova, pentru a-l convinge, in final, pe Putin, sa se ralieze pozitiei SUA si UE.
Londra a fost ieri scena unei reuniuni-cheie a reprezentantilor UE-3, SUA, Chinei si Rusiei, care au dezbatut dosarul iranian. China si Rusia s-au opus multa vreme sesizarii Consiliului de securitate al Natiunilor Unite in chestiunea Iranului, dar Kremlin-ul a dat, recent, semne ca ar ceda, iritat fiind de ultimele actiuni ale Teheran-ului.
China, in schimb, a declarat saptamana trecuta ca sanctionarea Iranului ar complica, mai degraba, situatia, si a amintit ca republica islamica a avertizat ca va refuza accesul inspectorilor ONU la instalatiile nucleare.
Moscova nu s-a pronuntat inca ferm in acest dosar, de vina fiind probabil parteneriatul cu Iranul, in domeniul energetic. In prezent, Rusia construieste in Iran primul reactor atomic, un proiect pentru care primeste un miliard de dolari, scrie Reuters.
Totusi, Moscova a avertizat Teheran-ul ca ar putea pierde sustinerea ei daca nu suspenda cercetarile in domeniul nuclear, reluate saptamana trecuta. Pe de alta parte,