Interviu cu sociologul Alfred Bulai, prodecan al Facultăţii de ştiinţe Politice a SNSPA, Bucureşti Scandalul declaraţiilor de avere ale unor lideri PSD ţine afişul "stagiunii" politice de la începutul anului. Care este impactul acestuia asupra principalelor partide, l-am rugat să estimeze pe dl. conf. Alfred Bulai, prodecan al Facultăţii de ştiinţe Politice a şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti.
- Îşi pierde PSD o parte din electoratul de stânga, odată ce averile impresionante ale liderilor acestui partid ies la iveală?
- Pe termen scurt se va înregistra o scădere în sondaje, dar va fi de mică amplitudine, iar pe termen lung, actualul scandal nu ar trebui să aibă un impact electoral semnificativ. Asta, dacă lucrurile nu se complică, din punct de vedere al Justiţiei. Abia în acest caz văd un impact major. Altfel, va fi doar un alt scandal din seria celor care atacă moralitatea şefilor acestui partid.
- Nici măcar sumele impresionante nu şochează, ţinând cont că PSD se adresează "celei de-a doua Românii", săracă şi depăşită de dificultăţile tranziţiei?
- şoc ar fi fost dacă avea o imagine curată, impecabilă şi dintr-o dată apăreau dovezi despre îmbogăţiri fără explicaţie. Liderii PSD erau oricum suspectaţi ca fiind marii profitori ai puterii, pe care au exercitat-o peste un deceniu. Electoratul dur, nucleul votanţilor PSD, ştia foarte bine ce a votat şi nu cred că a contat prea mult renumele prost, consolidat de nenumăratele scandaluri de corupţie. Baronii, beizadelele, clientela, în special în oraşele mici, sunt personaje cu care oamenii se întâlnesc zi de zi, nu au aflat de ei din declaraţii de avere. Românii ştiu că nu doar vameşul "prins" la tv este corupt, ci tot sistemul. Nu au avut aşteptări prea mari, deci nici nu au dezamăgiri când apare vreo mătuşă. Sunt destui oameni care au o structură de stânga şi dac