Aderarea Romaniei in ianuarie 2007 ramane inca sub semnul intrebarii. Politicienii europeni nu exclud posibilitatea unei amanari pentru Bucuresti, intre argumente regasindu-se atat cele politice, cat si cele tehnice.
Acuzatiile privind existenta unor centre CIA pe teritoriul Romaniei ar putea face ca termenul convenit pentru aderare sa nu mai poata fi respectat, considera vicepresedintele grupului liberal din Parlamentul European, Silvana Koch-Mehrin.
"Daca acuzatiile se vor adeveri, acest lucru va insemna o inselare a increderii acordate de partenerii din Uniunea Europeana. Iar aderarea nu va mai fi posibila la termen", a spus Koch-Mehrin, intr-un interviu citat de Deutsche Welle.
Un alt capitol care ar putea da emotii Bucurestiului este cel referitor la legislatia europeana, mai exact la implementarea acesteia. Elmar Brok, presedintele Comisiei de politica externa din Parlamentul European sustine ca Romania trebuie sa indeplineasca toate conditiile de aderare la UE pana in aprilie, amanarea pentru 2008 fiind posibila daca legislatia europeana nu este implementata.
"Un lucru e foarte clar si scrie chiar si in tratat: amanarea cu un an este posibila daca legislatia europeana nu este implementata. Exista intrebari legate de coruptie, crima organizata, securizarea granitelor, reforma administratiei. Romania trebuie sa faca progrese nu doar in ceea ce priveste redactarea legilor, ci si in privinta aplicarii lor", a afirmat Brok.
Referindu-se la scandalul CIA, oficialul european nu ia in calcul ca fortele crestin-democrate din Parlamentul European sa ceara amanarea pe termen nelimitat a aderarii Romaniei daca acuzatiile se dovedesc a fi adevarate.
"Nu, cred ca de fapt comisarul Franco Fratini a spus ca ar putea exista probleme (...), dar Romania trebuie sa indeplineasca toate conditiile pana in aprilie anul acesta. Noi asteptam raportu