Desi din toate partile li se cer rezultate imediate, procurorilor, judecatorilor si ofiterilor de politie judiciara care se ocupa de marile cazuri de coruptie si de criminalitate organizata li se va diminua salariul cu aproximativ 20 la suta, din cauza eliminarii sporului de 40 la suta. Diferenta rezultata din aceste economii va fi impartita intre toti angajatii sistemului judiciar. Practic, cei care se ocupa de marile cazuri de coruptie vor avea indemnizatii aproape identice cu cei care au munca de birou. Aceasta este concluzia la care se poate ajunge in urma studierii proiectului supus ieri dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Justitiei.
Proiectul privind salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor, procurorilor si altor categorii de personal din sistemul justitiei vizeaza "eliminarea unor dezechilibre in acest domeniu", "urmarind uniformizarea salarizarii tuturor judecatorilor si procurorilor, prin echilibrarea indemnizatiilor de incadrare lunara ale acestora".
Ministerul Justitiei propune abrogarea dispozitiilor prin care se acorda sporul de 40 la suta pentru urmarirea penala si judecarea cauzelor de coruptie si a celor de criminalitate organizata si terorism, sustinand ca, in prezent, mai mult de jumatate dintre procurori si judecatori (3.700) beneficiaza de acest spor. "Ministerul Justitiei considera ca eliminarea acestui spor va permite o reechilibrare salariala prin majorarea corespunzatoare a indemnizatiilor tuturor judecatorilor si procurorilor cu 20%", se mai arata in comunicat, precizand ca proiectul poate fi consultat pe site-ul www.just.ro. In cazul in care proiectul va primi acceptul Guvernului, noile reglementari vor fi aplicate incepand cu data de 1 ianuarie 2006.
Asa-zisa mentinere a echilibrului salarial
Potrivit Notei de fundamentare publicate pe acelasi site, "in vederea evitarii parasirii sistemului