Consiliul Judetean (CJ) Cluj a impartit judetul in patru zone de dezvoltare: Cluj-Napoca, Huedin, conurbatiile Dej-Gherla si Turda-Campia Turzii. Intentia institutiei este ca resedinta de judet sa constituie un centru de administrare a viitoarei zone metropolitane, care va cuprinde si comunele Apahida, Feleacu, Ciurila, Floresti, Gilau, Baciu si Chinteni.
La acestea urmeaza sa se adauge, in cea de-a doua etapa, alte 14 comune din zona de influenta a municipiului (periurbana): Aghiresu, Garbau, Sanpaul, Borsa, Bontida, Jucu, Cojocna, Aiton, Caianu, Tureni, Baisoara, Savadisla, Rasca si Capusu Mare.
In acest fel, zona metropolitana va ajunge la o suprafata de 185.000 de hectare si va insuma peste 400.000 de locuitori. "Zona de polarizare a unei metropole este de 30-50 de Kilometri.
In a treia etapa de dezvoltare a zonei metropolitane vom depasi deja structurile administrative ale judetului, pentru ca Dejul este legat economic si social de Beclean (Bistrita Nasaud), Campia Turzii de comuna Unirea (Alba), iar Huedinul de comunele invecinate din Bihor", ne-a declarat arhitectul sef al judetului Cluj, Radu Spanu.
"In viziunea Uniunii Europene, doar Bucurestiul si Timisoara se preteaza la transformarea in zone metropolitane, dar eu zic ca orice masa trebuie sa se sprijine pe cel putin trei picioare! Deoarece Clujul va deveni zona mitropolitana, atunci el trebuie sa fie si zona metropolitana!", glumeste Spanu.
El spune ca "adevarata metropola" o va constitui cea reprezentata de Bucuresti, care se va intinde de la Giurgiu pana la Brasov, va comasa 4,5 milioane de locuitori si va fi in stare sa sustina, de una singura, progresul economic pentru intreaga Romanie.
Alte zone metropolitane sunt: Lugoj-Timisoara-Arad, Braila-Galati, Iasi, Craiova