Alcom SA este o controversata afacere imobiliara, pe zeci de spatii si terenuri in parte expropriate, primite prin preluarea activelor fostei Intreprinderi Comerciale de Stat Alimentara Cluj, de la FPS si FPP.
Dupa privatizarea fostei Intreprinderi Comerciale de Stat si fostei ICRA, bunurile mobiliare si imobiliare ale acestora au ajuns in mainile directorilor din anii comunismului, care le controleaza in calitate de actionari.
Acestia castiga cele mai mari incasari, din inchirierea spatiilor, activitatea comerciala fiind din ce in ce mai redusa.
In pofida succesului afisat in afacere, ALCOM SA face obiectul unui mare numar de procese pentru recalcularea debitelor la spatiile comerciale si cu deosebire la restituirea in natura a patrimoniului imobiliar obtinut de fosta ICS, prin exproprierea proprietarilor in drept.
Cei din urma sunt in cea mai mare parte oameni fara studii care n-au stiut la ce usi sa bata, sau au intrat pe mana unor functionari supusi greselilor ce le-au ratacit, cel mai adesea cu intentie, actele.
La data de 26 februarie 1968, un grup de clujeni in frunte cu Vasile Molnar si Gheorghe Dragos din zona Someseni au fost „invitati’‘ la Consiliul Popular Provizoriu Cluj, camera 18 unde activistii comunisti (condusi de presedintele Aurel Duca si secretarul Aurel Vasilescu), in prezenta delegatului ICS Alimentara Cluj, Janos Albon, le-au cerut in mod imperios sa isi dea consimtamantul „pentru exproprierea pentru utilitate publica’‘ a terenurilor aflate in proprietatea lor.
Din procesul verbal incheiat de activisti rezulta ca „Pusi in cunostinta de cauza asupra intentiei, au declarat verbal, refuzind sa dea sau sa semneze o declaratie scrisa, ca nu sunt dispusi sa-si dea consim