Dupa mai bine de doua saptamani de negocieri, autoritatile de la Chisinau au reusit sa ajunga la un acord cu Gazprom, privind pretul de livrare al gazelor naturale. Potrivit acordului, valabil exclusiv pentru primul trimestru al anului, pretul combustibilului este fixat la 110 dolari mia de metri cubi in 2006, fata de cei 80 de dolari platiti in 2005, in conditiile in care pretentiile initiale ale Gazprom erau de 160 de dolari mia de metri cubi. Printre altele, intelegerea mai prevede si folosirea ca intermediar a companiei Moldova-Gaz si majorarea participarii ruse in cadrul sistemului de transport al gazelor.
Conflictul gazelor cu care s-a confruntat Moldova a izbucnit concomitent cu criza din Ucraina si, ca si in acest caz, a avut drept motivatie oficiala dorinta Gazpromului de a impune un pret de piata pentru principalii sai clienti europeni, si de a renunta la politica de reduceri pe care o practica fata de vechii membrii ai URSS. In context, presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a salutat acordul semnat cu Gazprom, considerandu-l un "triumf al pragmatismului", si a declarat ca "politica ulterioara a preturilor va constitui obiectul unor negocieri mai detaliate, care se vor desfasura in viitorul apropiat".
Noul pret nu afecteaza economia tarii
Imediat dupa semnarea acordului, ministrul Economiei si Comertului Valeriu Lazar, citat de BASA-press, a declarat ca noul pret nu va avea un impact puternic asupra economiei, desi unele categorii de consumatori se vor resimti.
"Este prerogativa Agentiei Nationale pentru Reglementare in Energetica a Republicii Moldova (ANRE) sa stabileasca preturile la gazele naturale pentru consumatorii finali. Cred ca este normal ca preturile impuse consumatorilor finali sa creasca, dar Guvernul are deja pregatita o schema clara care va permite compensarea acestor majorari", a spus minis