GARGANTUA SI PANTAGRUEL - REPUBLICA DOMINICANA Despre mancare cred ca ati tot vorbit in ultima perioada⦠Asa e de Sarbatori! Fara sa avem masa plina cu de toate, parca nu suntem in randul lumii. Insa timpul trece si iata ca am intrat intr-un nou an! Sa dea Domnul sa fie mai bun, iar dumneavoastra, impreuna cu noi, sa fiti plini de inspiratie... gastronomica! Caci apetitul pentru mancare nu trece niciodata, iar stomacul ne taxeaza de fiecare data. Asa ca astazi vom poposi in Republica Dominicana.
SIMPLITATE. O bucatarie simpla si hranitoare. Insa, pentru iubitorii mancarurilor picante, din pacate foarte putin condimentata. Mancarea de baza - "comida criolla" - este pregatita din fasole si carne de pui, asezonata cu garnitura de orez. Desi pestele reprezinta un aliment consumat de dominicani, in comparatie cu alte tari, sortimentele sunt putine, iar preturile cam piperate pentru omul de rand. In schimb, carnea este mult mai accesibila, cea mai consumata fiind cea de pui si de capra, iar ocazional, in functie de preparat, vita si porcul.
Si cum fiecare tara se poate mandri cu unul sau mai multe preparate traditionale, nici Republica Dominicana nu face exceptie. Pregatit din nu mai putin de... sapte feluri de carne si preparate din carne (de capra, porc, vita, carnati si carne afumata de porc, jambon afumat, pui), asezonata cu legume, mirodenii (oregano, cimbru, usturoi, piper, ceapa, coriandru, lamai, paprika) si diverse sosuri, Sancocho - caci despre el este vorba - reprezinta pentru gospodine un motiv de mandrie atunci cand il pregatesc si il servesc invitatilor.
Si, daca mai puteti incerca si altceva dupa ce ati degustat o portie mare de Sancocho, este foarte bine... pentru dumneavoastra. Carnea de porc marinata in suc de portocale si apoi pregatita in suc propriu, asezonata cu legume, constituie o alternativa la care dominicanii recurg deseori. D