De la inceputul acestui an, numarul persoanelor care au cerut informatii specialistilor din cadrul Biroului unic "Fermierul" a crescut considerabil. Daca in toata luna decembrie numarul fermierilor potentiali beneficiari inregistrati a depasit cu putin 120, in ultimele doua saptamini, zilnic, s-au prezentat circa 15 - 20 de persoane.
Programul "Fermierul" se adreseaza tuturor celor care vor sa desfasoare o afacere profitabila in sectorul agrar, conforma cu standardele impuse de UE. Pentru realizarea acestui program, in 2006, Ministerul Agriculturii a pus la dispozitia bancilor comerciale suma de 7.000 de miliarde lei vechi, adica aproximativ 200 milioane euro, suma pe care bancile sa o dea mai departe celor interesati, sub forma de credite pentru investitii In agricultura. Acesti bani vor fi directionati In special catre Infiintarea de ferme familiale, pentru crearea si modernizarea de unitati de procesare a laptelui si a carnii si pentru diversificarea activitatilor economice In mediul rural. Programul Fermierul da sansa agricultorilor sa obtina in conditii avantajoase partea de cofinantare de 50% necesara pentru un proiect "Sapard", prin Imprumut bancar pe termen lung si cu dobinzi minime, scutindu-i In acelasi timp de prezentarea de garantii la banca.
Investitii care pot beneficia de credite
Daca banii primiti prin "Sapard" sint fonduri nerambursabile, banii primiti prin Programul Fermierul reprezinta credit bancar, deci trebuie returnati, numai ca, in acest caz producatorul agricol are anumite avantaje. In primul rind, creditul este pe termen lung, pina la 10 ani, si se acorda o perioada de gratie de la 1 pina la 5 ani, in functie de domeniul in care se face investitia. Dobinda perceputa este de 5%. Pentru acordarea creditelor prin Programul "Fermierul", pina in prezent au fost agreate doua banci: CEC si BC