Tamara Cernasov, odihneasca-se in pace, nu-si doarme deloc linistita somnul de veci. Traind "istoria nefericita a secolului IXX", nonangenara a traversat decenii si tari cu bijuterii valorand sute de mii de dolari.
Le-a cusut probabil in poala hainelor, le-o fi dosit printre plapumi ori o fi tinut tablourile, si ele de sute de mii de dolari, in camara locuintei de la bloc, laolalta cu dulceturile si zarzavatul de iarna. Ma gandesc in ce stres trebuie sa fi stat Tanti cu cele 2 (doua) milioane de dolari, cat zice sfatuitorul domn Bitner ca ar fi avut, pe lumea asta, matusa familiei Nastase.
Sunt oameni care se intreaba cum o fi traversat Tanti perioada comunista, cand putine valori ca bijuteriile si tablourile au scapat de ochiul vigilent al Securitatii si informatorilor ei. Pai, daca ar fi stiut dupa razboi, chiaburimea, industriasii si ceilalti bogati ce sigur isi pot dosi in tara averile, poate nu s-ar mai fi riscat sa treaca granita cu ele in Vest.
Le-ar fi pastrat prin apartamente de bloc, odata cu speranta ca le vor scoate la lumina dupa venirea americanilor. Eu bine, n-au avut noroc de supermatusi.
Dar nu despre asta voiam sa scriu. Mai interesant mi se pare cum apare ideea de om bogat in Romania daca acestei posturi i se alatura numele lui Adrian Nastase. si cand ma gandesc la asta, mintea imi zboara imediat la Rusia. Oligarhii rusi n-au avut supermatusi.
Au adunat lacom putere si avere, iar imaginea lor e cea a unor rechini care au razbit in afaceri adesea mizand pe, ori profitand de slabiciunile celor aflati in serviciul public. Au cumparat, au vandut, au tras maximum de folos de pe urma politicienilor corupti, a legilor boante, aplicate stramb sau abuziv.
Imaginea lor de oameni bogati se compune din succese, esecuri, prietenii, tradari, cinism, aroganta, pe scurt, nu sunt si nu cred ca v