Sacrificarea lui Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu era absolut necesara, deoarece PSD dadea semne ca scade vertiginos in sondaje. Trei lideri importanti ai PSD, veterani ai strategiilor electorale, au acceptat, ieri, sa comenteze dedesubturile retragerii lui Nastase si DIP, cu conditia sa nu fie citati. Toti trei au ajuns la concluzia ca, daca PSD nu ar fi aplicat imediat o masura-soc, care sa atenueze caderea, rezultatele ar fi fost catastrofale. PSD ar fi atins cota cea mai neagra, inregistrata in vara lui 1996: "Daca Nastase nu s-ar fi autosuspendat, ajungeam la 15%, dupa vreo trei luni".
Nu exista inca o cercetare care sa arate cate procente a pierdut PSD in urma scandalului "Matusa". Primele sondaje sunt asteptate saptamana viitoare, intre timp fiecare facand propriile estimari. "Acum, ca s-a autosuspendat, n-o sa scadem mai mult de doua-trei procente", spune unul dintre cei trei, adaugand ca a auzit de la colegii sai de partid tot felul de estimari "fanteziste", care calculau, in cursul zilei de luni, o scadere de 10-15 procente. Cert este ca PSD se situa in sondajele lunii decembrie la un 28-30%, fata de Alianta D.A, care avea 45-46%. PSD era insa pe un trend descendent, iar scandalul in care a fost implicat Nastase nu a facut decat sa accentueze declinul. "Scazusem, oricum, pe coruptie si oligarhie", explica unul din lideri, "iar daca nu am fi facut nimic cu Adrian Nastase am fi scazut sub orice nivel". Unul dintre colegii sai are aceeasi parere: "Publicul oricum credea ca suntem corupti. Acum, partidul poate sa creasca in sondaje, dar doar daca actiunea de luni este urmata de altele".
Toti trei sunt de acord ca ideea retragerii temporare a lui Nastase a fost cea mai inspirata solutie, care ar putea nu numai sa opreasca scaderea partidului, dar sa si produca o usoara crestere: "Toate partidele au crescut in momentul in care si-au mancat lid