Graeme Justice, reprezentant rezident al FMI la Bucuresti a anuntat, ieri, printr-un comunicat, ca Misiunea Fondului Monetar International (FMI) va avea intalniri, in perioada 25 ianuarie-7 februarie, cu reprezentanti ai sindicatelor, industriei, bancilor, mediului academic, parlamentari si politicieni din opozitie.
In octombrie anul trecut, FMI anunta ca negocierile privind continuarea acordului incheiat cu Romania au esuat, ca urmare a politicilor guvernamentale si ale BNR privind reducerea inflatiei. Deficitul bugetar de 0,8%, inflatia de 8,6% si intarzierea clarificarii situatiei IFN-urilor, sunt argumente care sustin ideea ca nici de aceasta data FMI "nu se va lasa convins".
Inflatia, o problema structurala
"Misiunea va analiza performantele macro economice, inclusiv deficitul de cont curent si inflatia. A existat o usoara depasire a tintei de inflatie stabilita de Banca Nationala a Romaniei. Vom vedea care au fost motivele, dar si evolutia bugetului din 2005 si perspectivele pentru 2006 si 2007", a declarat Graeme Justice, reprezentant rezident al FMI la Bucuresti. Dupa caderea acordului autoritatile de la Bucuresti au refuzat la acel moment sa elaboreze pentru acest an un buget echilibrat sau chiar usor excedentar, subliniind nevoia de fonduri pentru investitii. Analistul financiar Bogdan Baltazar considera ca Banca Nationala a facut tot posibilul pentru sustinerea procesului de dezinflatie, dar nu este singura responsabila pentru acest proces.
"Inflatia este o problema structurala. BNR a exagerat in dezinflatie, dar executivul nu a facut mare lucru. Preturile administrate de stat sunt ca un burete care secreta inflatie" a declarat Baltazar.
Deficitul bugetar, peste cerintele FMI
Datele preliminare ale Ministerului de Finante au indicat, pentru anul trecut, un deficit bugetar de 0,8% din Produsu