Numai in judetul Timis, in ultimii doi ani, spitalele au ramas cu debite neachitate catre furnizori care se ridica la aproape 300 de miliarde de lei vechi. Suma exacta, fara penalizari inseamna, potrivit reprezentantilor Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Timis, nu mai putin de 283 de miliarde de lei vechi.
In Arad, totalul datoriilor spitalelor si unitatilor medico-sociale la 31 decembrie 2005 a fost de 58 de miliarde de lei vechi. Datoriile sunt exclusiv ale anului abia incheiat (2005), aici neexistand datorii neachitate din anii precedenti. Datoriile spitalelor aradene se impart intre cinci unitati sanitare: Spitalul Judetean (43,1 miliarde de lei), Spitalul Municipal Arad (1,48 miliarde ROL), Spitalul de obstetrica-ginecologie Arad (11,1 miliarde ROL, Spitalul orasului Ineu (1 miliard ROL) si Spitalul ?Sfantul Gheorghe?din Chisineu Cris (1,182 miliarde ROL).
Campionul absolut la datorii in zona de vest a tarii ramane insa Spitalul Clinic Judetean nr. 1 din Timisoara. Acesta are 171,2 miliarde de lei vechi datorii, suma adunata din facturi neachitate inca din 2004.
Sperante de inceput de an
Fara exceptie, la fiecare inceput de an, directorii acestor spitale isi pun sperantele in guvernul care ar trebui sa creasca alocarile de fonduri in domeniul sanatatii. Anul acesta s-au primit deja banii aferenti lunii ianuarie: ei insa nu acopera datoriile si abia reusesc sa mentina institutiile pe linia de plutire, timp de numai o luna.
Alocatia de fonduri pentru toate cele 18 unitati sanitare din judetul Arad (13 spitale si 5 unitati medico-sociale) a fost anul trecut de 685 de miliarde de lei vechi. Pentru anul in curs se estimeaza o finantare relativ asemanatoare: 694 de miliarde de lei. ?Problema este ca avand in vedere rata inflatiei ne vom trezi si anul acesta, la final, cu alte datorii acumulate?, sustin medicii a