Inceputul anului este si sezonul prognozelor economice, politice sau ecologice. In ce lume vor trai copiii nostri? Doua institute de cercetari cu sediul la Washington trag un semnal de alarma serios privind viitorul planetei, legat de evolutia demografica si economica a Chinei si Indiei.
Raportul anual al Worldwatch Institute, intitulat „Starea Lumii", atentioneaza ca India si China pasesc rapid pe urmele Statelor Unite si Europei occidentale in ceea ce priveste consumul de energie, alimente si materii prime. E adevarat ca, pe cap de locuitor, chinezii si indienii consuma deocamdata mai putin decat europenii sau americanii.
Dar, avand in vedere populatia celor doua tari, care insumeaza 2,5 miliarde locuitori, efectul cumulativ al acestui consum asupra echilibrului ecologic si al resurselor globului incepe sa se faca simtit.
In 2005, China a absorbit 47% din productia mondiala de ciment, 32% din cea de orez si 26% din cea de otel (adica de doua ori si jumatate mai mult decat SUA). A depasit Japonia in privinta importurilor de petrol. In acelasi timp, China si India sunt singurele tari mari a caror industrie energetica se bazeaza pe carbune, in proportie de doua treimi in cazul Chinei si de jumatate in cazul Indiei.
Ca urmare, figureaza pe locurile doi si, respectiv, patru, in clasamentul poluantilor cu bioxid de carbon, de natura sa influenteze clima.
Cercetatorii de la Earth Policy Institute (EPI) prognozeaza ca, daca economia Chinei va continua sa creasca in ritmul de 8% pe an, venitul pe cap de locuitor va atinge, in 2031, nivelul actual din SUA. Daca va copia modelul american, peste 25 de ani, in China vor exista peste un miliard de autoturisme. Astazi, in intreaga lume sunt 800 de milioane.
Conform presedintelui EPI, Lester Brown, pentru un asemenea parc de masini China va trebui sa construias