Jerzy Buzek, fost premier polonez, Guntars Krasts, fost premier al Letoniei, Mart Laar, fost premier al Estoniei si Vytautas Landsbergis, fost presedinte al Lituaniei, au adresat cotidianului britanic "The Financial Times" o scrisoare in care, in termeni alarmanti, evoca implicatiile de-a dreptul periculoase ale recentelor actiuni ale Rusiei si ale presedintelui Vladimir Putin, personal, in domeniul aprovizionarii cu energie a Europei.
Chiar daca aparent a fost solutionata disputa dintre Rusia si Ucraina in chestiunea pretului gazelor naturale, se subliniaza inca de la inceput in scrisoare, problemele raman.
"Multi dintre noi", spun semnatarii scrisorii, "au inca in memorie cum este sa traiesti in societati fara democratie, fara respectarea drepturilor omului si fara stat de drept. Suntem profund mahniti ca transformarile ce au avut deja loc in tarile central si est-europene nu au fost urmate de transformari similare si in Rusia. Revolutia Portocalie din Ucraina ne-a dat sperante ca valorile fundamentale ale democratiei se vor extinde spre est".
Cu toate acestea, disputa in chestiunea gazelor dintre Rusia si Ucraina, izbucnita tocmai in momentul in care Rusia prelua presedintia grupului celor mai industrializate tari (G-8), a fost, conform semnatarilor scrisorii, doar unul dintre semnalele ca asemenea sperante au fost premature. Demnitarii mai sus mentionati cred ca disputa respectiva nu a fost intamplatoare, ca nu a fost un eveniment solitar, ci sunt mai multe motive pentru a fi ingrijorati de comportarea Rusiei. Am ajuns la concluzia, sustin semnatarii scrisorii, ca insecuritatea in domeniul energetic este un fapt real. Inchizand robinetul gazelor in fata a milioane de oameni, Gazprom a demonstrat marele pericol la care sunt expusi si a elucidat mai bine semnificatia unor cuvinte - pana acum misterioase - cum ar fi "securitatea energetica", "div