Incepand din 1950, Marea Britanie a inregistrat cea mai mare crestere a mortalitatii prin ciroza hepatica, in Europa. Cum s-a ajuns la acest record trist? Din cauza unei trasaturi a populatiei: consumul excesiv de alcool, noteaza publicatia The Lancet.
STUDIU. David Leon de la Facultatea de Igiena si Medicina din Londra si Jim McCambridge de la Colegiul Regal din Londra au realizat un studiu pe baza datelor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Ei au comparat statisticile britanice cu ale altor 11 tari europene: Germania, Austria, Danemarca, Spania, Finlanda, Irlanda, Italia, Norvegia, Olanda Portugalia si Suedia. Autorii au constatat ca nivelul mortalitatii prin ciroza a crescut brusc in anii â90 in Scotia, Anglia si Tara Galilor. Intre 1991 si 2001, decesele s-au dublat la barbatii scotieni si au crescut cu 66% in celelalte regiuni britanice. In comparatie cu celelalte tari, indiferent de sex, numarul deceselor din cauza cirozei a fost de doua ori mai mare in Scotia.
Specialistii britanici incrimineaza abuzul de alcool, in special de vinuri si bauturi spirtoase. "In Marea Britanie, consumul de alcool s-a dublat in perioada 1990-2002. Iar cresterea cazurilor de obezitate si hepatita C sunt explicate de acest fenomen", a atras atentia profesorul David Leon. Incepand din 1950, Marea Britanie a inregistrat cea mai mare crestere a mortalitatii prin ciroza hepatica, in Europa. Cum s-a ajuns la acest record trist? Din cauza unei trasaturi a populatiei: consumul excesiv de alcool, noteaza publicatia The Lancet.
STUDIU. David Leon de la Facultatea de Igiena si Medicina din Londra si Jim McCambridge de la Colegiul Regal din Londra au realizat un studiu pe baza datelor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Ei au comparat statisticile britanice cu ale altor 11 tari europene: Germania, Austria, Danemarca, Spania, Finlanda, Irlanda, Italia,