Evolutii recente din viata politica a Poloniei provoaca temeri in capitalele europene ca la Varsovia devin tot mai "zgomotoase" si influente "vocile euroscepticilor". Cotidianul francez "Le Monde", intr-un editorial intitulat "Deriva poloneza", trage un semnal de alarma in legatura cu posibila aparitie a unui guvern polonez ultraconservator, cu impact deloc pozitiv asupra Uniunii Europene.
"Uniunea", sublinia editorialul, "se poate trezi, intr-o buna zi, cu unul dintre membrii ei guvernat de o coalitie de conservatori mai degraba adepti ai suveranitatii, de conservatori eurosceptici, ultracatolici xenofobi de extrema dreapta". Aceasta este, in opinia editorialistului francez, situatia despre care se discuta la Varsovia si care alarmeaza capitalele europene. Este dominanta impresia ca elementele conservatoare poloneze "se joaca in acest moment cu focul", releva editorialistul francez. El se intreaba insa daca Jaroslaw Kaczynski, considerat a fi un strateg politic si care este si lider al partidului aflat la putere, Dreptate si Justitie (PiS), stie cu adevarat incotro se indreapta. Caci criza din Polonia a inceput din momentul in care, dupa alegerile din septembrie anul trecut, PiS nu a putut forma un guvern de coalitie, fortand cabinetul minoritar al lui Kaczynski sa se bazeze pe sprijinul partidelor opuse UE pentru a adopta legislatia.
Ele se afla in continuare sub presiunea calendarului legislativ, respectiv adoptarea bugetului pe 2006 inainte de 24 ianuarie, obiectiv pentru care are nevoie de o majoritate parlamentara, pentru a evita provocarea anticipatelor.
Va fi el, oare, nevoit sa-l curteze pe liderul populist Andrzej Lepper, care in trecut nu a demonstrat ca poate crea institutii democratice in Polonia, sau va cauta sprijin la ultracatolicii din Liga Familiilor Poloneze (LPR), cunoscuti ca vehementi antieuropeni?, se intreaba, de asemenea,