Anual, Romania castiga din turismul cinegetic circa 6 milioane de Euro, dar aceasta suma este infima in comparatie cu Ungaria, care castiga 60 milioane Euro, sau Spania unde incasarile ajung la 150 milioane Euro.
Strainii vaneaza cu prioritate mistreti, ursi si cerbi. Preturile la trofee difera de la o tara la alta. Daca in Ungaria pentru un trofeu de mistret se plateste 2.500 - 2.700 de Euro, in Romania acelasi trofeu este rasplatit cu 800 - 900 Euro. Cea mai apreciata specie din Romania este capra-neagra. Cota de vanatoare in cazul aceste specii este foarte redusa - doar 50 - 60 de exemplare anual. Pretul unei capre negre este de 2.500-3.000 de Euro.
Sarkany Arpad, directorul unei societati de turism cinegetic din judetul nostru, a declarat vineri, cu ocazia implinirii a 15 ani de existenta a societatii ca, in ultima perioada, a crescut semnificativ numarul turistilor din SUA si Canada care vin sa vaneze in Romania. Sarkany a spus ca anul trecut au venit in Romania, prin firma sa, 1.500-1.600 de vanatori straini.
"Marea majoritate provin din Europa Occidentala, dar in mare masura, in ultimul timp, a crescut numarul turistilor din Statele Unite ale Americii si Canada, care au descoperit frumusetile si posibilitatile pe care le ofera peisajele din Romania.
Pentru ei, aceasta parte a Europei, a lumii, nu reprezinta nici un pericol din punct de vedere al terorismului la care sunt expusi cetatenii americani in alte tari, in special din zona Orientului Mijlociu. Cu toate problemele existente in lume din cauza terorismului, cetatenii americani prefera sa vina acum aici, la vanatoare".
Un alt motiv pentru care vanatorii americani prefera Romania este salbaticia locurilor. "In majoritatea tarilor, de vreo 10 ani, se vaneaza numai in crescatorii, tarcuri de vanat, unde se face vanatoare intensiva. In aceste conditii vana