Va reveni Adrian Nastase in politica?, aceasta-i intrebarea zilei. Sigur este ca va incerca. Scandalul „matusii Tamara" nu exclude insa decat ipoteza ca va fi candidatul PSD la presedintie, la alegerile din 2008.
Chiar daca fostul premier nu se va transforma oficial in acuzat, el va purta in fata unei importante parti a opiniei publice stigmatul minciunii si al coruptiei, acum mai mult ca in trecut. Dar un singur eveniment il scoate definitiv din viata politica: o sentinta a justitiei de condamnare pentru un delict, oricat ar fi de minor, ca falsul in declaratii.
Istoria recenta arata ca procesele fostilor demnitari acuzati de coruptie dureaza ani in sir, ceea ce inseamna ca nu ne putem astepta curand la un deznodamant, poate nici macar in 2008.
In aceste conditii, cariera lui in PSD depinde exclusiv de evolutia partidului in urmatoarele luni, trimiterea dosarului in instanta avand, din aceasta perspectiva, aceeasi relevanta ca si neinceperea urmaririi penale. Insusi Nastase a sugerat-o, aratand spre Traian Basescu, presedinte, care este judecat in dosarul „Flota".
Fostul premier a invocat si exemplul Sharon, un lider apreciat in ciuda trecutului sau patat. La fel de potrivit ar fi fost si modelul Ion Iliescu, ales presedinte in 1990, 1992 si 2000, desi a riscat viitorul Romaniei prin mineriade si negocierea firului rosu cu Moscova. Principiul „alegem raul cel mai mic" face posibila revenirea PSD la putere si cu Adrian Nastase in echipa de conducere.
Problema pe termen scurt a lui Adrian Nastase este deci a raporturilor sale cu PSD. Mircea Geoana, Ioan Rus si Miron Mitrea au fost de acord cu solutia nestatutara a autosuspendarii din functia de presedinte executiv pentru a-l scoate pentru o vreme din jocurile de putere.
Dar tocmai statutul, un corp de reguli care asigura functionalitatea partidului si democrat