Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana(UE) in 2007 pare ca le-a trezit ganduri prietenoase politicienilor spanioli. Odata ajunsi cetateni ai marii familii europene intitulate UE, romanii vor avea drept de vot si in Spania, iar politicienii iberici sunt constienti de acest lucru.
Romanii mai au de asteptat, cu voia mai marilor Uniunii Europene, mai putin de un an pana cand vor ajunge cetateni UE. Spaniolii mai au de asteptat aproximativ un an si jumatate pana cand pe teritoriul Spaniei vor fi organizate alegeri locale si scrutine pentru regiunile autonome ale tarii. Care este legatura? Simplu! Conform ultimelor statistici date publicitatii in Spania, 317.366 de romani muncesc si traiesc in Spania. In 2007 , la alegeri, 317.366 de voturi vor conta enorm. Mai ales ca romanii sunt asezati "strategic", in cateva zone ale Spaniei. Vorba aceea, "imigranti... da multi!"
PROMISIUNI. Romanii nu sunt primii "curtati" de spanioli, au fost inaintea lor cetatenii altor tari membre UE. In 1992, spaniolii au modificat articolul 13.2 din Constitutie. Astfel, cetatenii tarilor membre UE au capatat dreptul de a candida si de a vota in cadrul alegerilor organizate in regiunile autonome spaniole si in cadrul alegerilor locale organizate in aceasta tara. Publicatia "abc" da exemplul norvegianului Eric Svanberg care, in localitatea Alfaz del Pi, Alicante, se ocupa de relatia autoritatilor cu imigrantii. Modelul "Alicante", regiune spaniola cu un numar foarte mare de imigranti, pare a fi modelul de urmat ales de politicienii din celelalte regiuni. Aici, ceea ce cu ani in urma parea a fi doar o idee nerealizabila, azi este prezentul si modifica chiar si viitorul. Conform celor de la "abc", putine aspecte ale vietii de aici nu s-au modificat odata cu integrarea si acordarea unor roluri de prim solisti imigrantilor proveniti din statele membre UE.
CASTELLONUL ROMANESC. Prim