Sfarsitul de secol XIX si inceputul secolului XX aducea la Targu Mures arhitecti ardeleni scoliti la Paris, tineri dornici de a arata tuturor ca se poate construi frumos si durabil si pe la noi.
In doar cativa ani, orasul a devenit unul dintre cele mai frumoase ale tarii, noile cladiri si palate orasenesti construite in cel mai pur stil Art Nouveau impunandu-se prin originalitatea liniilor si prin culorile deosebite.
De atunci si pana astazi intre zidurile groase s-a scris o pagina din istoria recenta a Transilvaniei, dar s-a pastrat si amintirea celor care le-au insufletit.
Cele mai frumoase, impunatoare si cunoscute edificii ale acelei perioade sunt Palatul Culturii si Palatul Administrativ. Apartenenta la stilul Art Nouveau respira prin fiecare element, incepand de la culoarea galbena pana la maroul rosiatic, la modelele vitraliilor si terminand cu tiglele multicolore smaltuite.
Daca exteriorul acestor cladiri impresioneaza, interiorul este fascinant. Au fost construite cu atat de multa grija fata de detaliu, incat acum, la 100 de ani de la darea in folosinta, toate elementele sunt cele originale, incepand cu clantele de la usile imense si terminand cu tapiseria scaunelor din sala de spectacol.
Aceiasi arhitecti entuziasti au facut ca pe harta orasului sa apara cladirea actualului Inspectorat Teritorial de Munca, edificiu care de-a lungul timpului a suferit numeroase interventii "chirurgicale", probabil si din cauza destinatiei neinspirate.
Cladiri in uitare
"Cocosul de Aur" este probabil cea mai frumoasa cladire din oras, construita pe la 1900 ca si casa de locuit a familiei Burger Antal. In timp insa, familia a disparut, casa a intrat in patrimoniul statului si a functionat un timp indelungat ca restaura