Guvernul aloca prea putini bani pentru formarea magistratilor si sunt prea multe concursuri pentru intrarea in magistratura, au concluzionat, ieri, directorul Institutului National al Magistraturii (INM), Mihai Selegean, si invitatul sau, Marin Voicu, fost judecator la CEDO.
Astfel, in cadrul conferintei de presa organizata la INM, s-a subliniat faptul ca, anul trecut, la bugetul Institutului au venit fonduri europene din programe Phare si Taiex pentru formarea judecatorilor si procurorilor, sume ce au constituit doua treimi din buget, Executivul asigurand doar o treime.
In sprijinul afirmatiilor sale, directorul INM a sustinut ca, avand in vedere aderarea Romaniei la Uniunea Europeana in 2007, este fundamental ca pentru formarea continua a magistratilor sa fie asigurate fonduri mai mari de la bugetul de stat.
De asemenea, Marin Voicu a evidentiat ca, anul trecut, costurile pentru formarea unui magistrat au fost de 24,37 de euro, in conditiile in care justitia aduce fonduri la bugetul de stat de 50 de ori mai mult. El s-a aratat nemultumit si de numarul mare de concursuri pentru intrarea in magistratura, in contextul modificarii legislatiei privind magistratii care a impus pensionarea multor judecatori si procurori.
Pe de alta parte, Selegean a sustinut ca organizarea concursului pentru ocuparea in termen scurt a locurilor vacante din magistratura este o initiativa nefericita pe termen lung, intrucat persoanele admise raman in sistem, desi examenul vizeaza functii ce trebuie ocupate doar temporar. El a anuntat ca, in aceste conditii este foarte posibil ca absolventii INM din 2006 - 2007 sa ramana fara locuri de munca, daca nu vor mai fi pensionari sau promovari la instantele superioare.
Guvernul aloca prea putini bani pentru formarea magistratilor si sunt prea multe concursuri pentru intrarea in magistratura, au concluzionat, ieri, direc