Romania a fost actionata in judecata la CEDO chiar de catre doi judecatori care si-au exprimat sustinerea fata de reforma in justitie promovata de ministrul Monica Macovei.
Judecatorii Adrian Toni Neacsu, de la Tribunalul Vrancea, si Horatius Nicolae Dumbrava, de la Curtea de Apel Tg Mures, reclama faptul ca li s-a incalcat dreptul la un proces echitabil atunci cind Curtea Constitutionala nu le-a luat in considerare cererea de interventie depusa pentru respingerea sesizarii Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu privire la neconstitutionalitatea unor articole din
legea privind reforma in justitie. Cei doi cer sa fie consfintit dreptul ca magistratii sa intervina in procese si sa formuleze aparari la Curtea Constitutionala si ca orice persoana sa aiba dreptul sa sesizeze aceasta instanta daca are un interes legitim. Cei doi magistrati nu cer insa si despagubiri.
Judecatorii Curtii Europene a Drepturilor Omului vor avea de solutionat un dosar mai putin obisnuit. Este pentru prima data cind judecatorii insisi se pling ca nu au avut parte de un proces corect.
Adrian Neacsu si Horatius Dumbrava au depus pe 24 iunie 2005 la Curtea Constitutionala o cerere de interventie in care cereau respingerea sesizarii depuse de Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca urmare a adoptarii punctului de vedere al PSD si PRM, cu privire la unele aspecte neconstitutionale din pachetul de legi ale reformei in justitie si proprietatii. Cererea de interventie a fost sustinuta de un memoriu cu semnaturile a 129 de judecatori de la mai multe instante de judecata din tara care sustineau ca reforma trebuie sa plece de la baza sistemului.
Curtea Constitutionala nu a luat in seama cererea de interventie depusa de cei doi judecatori, motiv pentru care acestia au trimis in urma cu doua sa