Fabricile autohtone de paine care nu vor respecta normele igienico-sanitare existente in UE risca sa fie inchise incepand cu 1 octombrie 2006, a declarat presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit si Panificatie, Rompan, Aurel Popescu. "In industria romaneasca de morarit si panificatie functioneaza in prezent circa 4.500 de agenti economici, din care doar cateva sute respecta normele sanitar-veterinare", a precizat Popescu. In acest sens, Rompan a elaborat si publicat un ghid de bune practici cu norme igienico-sanitare care trebuie respectate in perspectiva integrarii Romaniei in UE. Aceste norme vizeaza modificari in procesul de fabricare al painii, dar si in comportamentul igienico-sanitar al morarilor si brutarilor.
Nevoie de investitii in panificatie
Multe dintre unitatile de morarit si panificatie au nevoie de investitii semnificative pentru a putea atinge standardele europene de calitate si igiena. "Din pacate, nici un program european nu se adreseaza acestui sector, toate investitiile trebuind efectuate din fondurile proprii ale agentilor economici", a precizat presedintele Rompan. Nivelul investitiilor in sector variaza de la o capacitate la alta, pornind de la 5.000 de euro pentru o fabrica de capacitate redusa (5.000-7.000 de paini pe zi) si terminand cu investitii de peste 25.000 - 30.000 de euro pentru o unitate care produce, in medie, 30.000 de paini zilnic.
"Fara investitii masive si respectarea stricta a regulilor, industria romaneasca de morarit si panificatie pierde teren in fata firmelor concurente din UE", a subliniat Aurel Popescu. Acesta a mai precizat ca, in urma discutiilor cu ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, ar fi posibil ca unitatile din domeniu sa acceseze in 2006 credite de investitii pe programul Fermierul, cu toate ca acest sector nu a fost prins in acest program.
Presedintele