Campania de demascare a nepotismului din universitatile romanesti, pe care „Cotidianul" a inceput-o inca de anul trecut, a creat o adevarata dezbatere in mediul academic romanesc. Pentru a demonstra necesitatea unui cod universitar ce ar putea decima clanurile universitare din Romania, am trecut in revista modelele adoptate de primele 10 universitati de top din intreaga lume.
In cele 10 universitati cotate ca fiind cele mai bune in lume au fost adoptate reguli stricte impotriva nepotismului si a conflictului de interese in ceea ce ii priveste pe angajatii acestor institutii, fie ei profesori sau personal tehnic. Scopul a fost evitarea unor situatii ce pot dauna prestigiului universitar, iar aceste regulamente s-au transformat, dupa caz, chiar in carti de curs.
Nepotismul, interzis la Harvard
Universitatea Harvard, din Statele Unite ale Americii, este considerata ca fiind prima in clasamentul mondial al institutiilor academice. Politica ei referitoare la nepotism este formulata succint si clar in regulamentul de ordine interioara.
„Angajatii universitatii nu trebuie sa initieze sau sa participe in mod direct sau indirect in luarea unor decizii care pot aduce beneficii membrilor familiei lor", spune Carta universitatii din SUA.
Mai mult, ea reglementeaza si modul in care se face angajarea personalului didactic: „O persoana poate fi angajata intr-o pozitie in care va fi subordonata autoritatii unui membru al familiei sale".
Asadar, exemplele mioritice in care fiul este angajat la catedra unde preda tatal sau, superior pe linie ierarhica, sint de neconceput pentru sistemul de la Harvard. Si la o alta universitate de prestigiu din State, Princeton University, nepotismul nu e privit cu ochi buni.
„Pentru a evita conflictele de interese, politica universitatii este ca nici un angajat sa nu poata ini