Cresterea economica de anul trecut a fost de 4,2-4,5% din PIB, nivel reprezentand putin peste jumatate din ritmul anului 2004, cand avansul economic a fost de 8,3%, potrivit datelor preliminare prezentate, ieri, de ministrul de stat Gheorghe Pogea. Pogea a aratat, intr-o conferinta de presa, ca ritmul de crestere a PIB a fost cu mult sub estimarile autoritatilor, de 5,5-5,7%, principala cauza fiind vremea nefavorabila, care a impiedicat realizarea unor proiecte de infrastructura. Institutul National de Statistica a anuntat, pentru primele noua luni ale anului trecut, un ritm de crestere economica de 3,6%, comparativ cu 4,9% dupa primul semestru si cu peste 8% in perioada ianuarie-septembrie a anului 2004.
Pogea a mai spus ca datele preliminare indica un deficit de cont curent de circa 9% din PIB si un deficit bugetar de aproximativ 0,8% din PIB, pentru 2005. Obiectivul autoritatilor pentru 2005 a fost incadrarea deficitului de cont curent in intervalul 7,5-8% din PIB. De asemenea, rata inflatiei a depasit usor intervalul prognozat, de 6,5%-8,5%, desi a continuat sa scada. Cresterea indicelui preturilor in luna decembrie 2005 fata de decembrie 2004 a fost de 8,6%, in scadere fata de 9,3% in anul precedent. Potrivit lui Pogea, o data cu scaderea ratei inflatiei la mai putin de 10%, procesul dezinflationist este mai putin vizibil.
Dintre elementele negative care au influentat procesul dezinflationist, Pogea a mentionat evolutia preturilor administrate (preturile la gaze, la energia electrica), precizand ca in general preturile la servicii au fost ridicate. El a precizat ca veniturile bugetare au crescut anul trecut cu 17,8%, iar cheltuielile cu 16,3%. In acest context, una dintre masurile necesare inca de la inceputul anului 2006 este, in opinia lui Pogea, cresterea ponderii cheltuielilor de capital in totalul cheltuielilor bugetare.
Cresterea economi