Pentru un oras care se „sufoca" intre propriile granite, cu o suprafata totala de numai 5.210 hectare, de 8 ori mai putin decat cea a Brosteniului, in Suceava se construieste foarte mult.
Numai in ultimii patru ani, numarul autorizatiilor de constructie eliberate de Primarie s-a dublat, dar cresterea este si mai evidenta fata de perioada de dupa Revolutie.
Astfel, nici nu este de mirare ca orasul devine tot mai inghesuit, ca spatiile verzi dispar de la o zi la alta, blocurile se inalta aproape "umar la umar", printre ele aciuandu-se tot felul de chioscuri, garaje cu mansarda sau vile cu cate trei etaje, adevarate aberatii arhitectonice, in totala discrepanta cu cladirile din jur.
Lipsa spatiilor libere, in care sa poata fi ridicate constructii, in paralel cu criza locuintelor, a dus la o tendinta de construire pe verticala, cel mai reprezentativ exemplu fiind numarul tot mai mare de mansarde si sarpante, amenajate pe blocurile vechi, cu patru etaje, astfel fiind rezolvata si problema infiltrarilor de apa, a izolarii termice, dar si cea a spatiilor. Mansardele au devenit un nou nivel locuibil al blocului, realizat cu costuri mult mai mici, iar acolo unde s-a mers pe ideea de sarpanta, au fost amenajate o multime de spatii de depozitare a lucrurilor utile.
"Explozie" de constructii noi
Dupa ce timp de mai multi ani, dupa Revolutie, in Suceava nu s-a construit aproape nimic, cu exceptia garajelor si a unor chioscuri, mare parte facute fara forme legale, piata constructiilor a inceput sa se dezvolte, timid la inceput, pentru ca in ultimii cinci ani sa capete o amploare tot mai mare.
Dovada sta chiar numarul tot mai mare a autorizatiilor de constructie eliberate de Primarie, care, in numai doi ani, s-a dublat.
@N