Acestia s-au imbratisat zilele trecute, in fata jurnalistilor, dupa ce Sfantul Sinod a facut cunoscut printr-un comunicat numele oficial si locul nou-infiintatei mitropolii nord-ardelene in cadrul Bisericii Ortodoxe.
Oficiali ai Patriarhiei Romane au precizat ca dorinta celor doi ierarhi este ca situatia creata in aceste zile sa fie detensionata si in randul credinciosilor care au cerut unitatea si nu scindarea Transilvaniei. "Nu se scindeaza Ardealul, ci vor functiona doua mitropolii, complementare.
Si nu mai exista separare, pentru ca n-o sa putem actiona separat, desi fiecare eparhie in parte este independenta", a precizat IPSS Laurentiu Streza.
La randul sau, IPSS Bartolomeu a subliniat faptul ca, la Adunarea Nationala Bisericeasca din martie, decizia Sfantului Sinod va fi doar parafata, nimic din ceea ce s-a hotarat in zilele acestea neputand fi schimbat.
El a fost contrazis, in parte, de mitropolitul Serafim al Germaniei, care a explicat ca, totusi, este posibil ca Adunarea sa schimbe intinderea noii mitropolii, fiindca aceasta are sase judete, iar cea veche doar patru.
Problemele in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) vor reveni atunci cand se va infiinta o serie de noi episcopii, asa cum se preconizeaza a fi cea de la Targu-Mures sau Brasov, ori cea a Salajului, unele din noile structuri avand posibilitatea sa fie reatasate Sibiului. "Sunt multe probleme in Biserica si mai avem inca multe lucruri de facut.
Va trebui sa discutam si de infiintarea unor noi episcopii, pentru ca acestea sunt unitatile de baza si episcopul are absolut toate prerogativele pastorale, liturgice si invatatoresti", dupa cum a remarcat mitropolitul Streza. Pe langa cele trei reuniuni sinodale in comun, cei doi ierarhi vor organiza "si slujbe in com