Europarlamentarii au respins bugetul UE, convenit la Consiliul European din decembrie pentru perioada 2007-2013. Daca adoptarea va fi intarziata, consecintele vor fi negative pentru Romania
Prea putini bani pentru Europa. Parlamentul European a respins acordul de buget incheiat pe ultima suta de metri a presedintiei britanice a UE, considerand ca sumele prevazute pentru perioada 2007-2013 sunt inacceptabil de mici.
Potrivit europarlamentarilor, compromisul bugetar la care s-a ajuns in decembrie este prea conservator si axat pe "interese nationale". El prevede cheltuieli limitate la 862 de miliarde de euro, reprezentand 1,04 la suta din Produsul National Brut, in comparatie cu cele 974 de miliarde asupra carora cazuse de acord Parlamentul European in vara anului trecut. Pozitia comuna a Consiliului European privind urmatoarea perspectiva financiara (2007-2013) a fost respinsa de parlamentari, intrucat nu garanteaza un buget comunitar care sa asigure prosperitatea, competitivitatea, solidaritatea si coeziunea, se precizeaza intr-o rezolutie votata de Parlament, cu 541 de voturi pentru, 56 contra si 76 de abtineri. Votul dat de europarlamentari reprezinta deocamdata doar un semnal de alarma. Ei si-au declarat disponibilitatea sa participe la negocieri astfel incat sa se ajunga la un acord tripartit Comisie - Consiliu-Parlament pentru ca bugetul sa poata deveni operational incepand cu 2007.
Dezbaterile pe aceasta tema vor continua in urmatoarea perioada. Comisia Europeana urmeaza sa prezinte, la inceputul lui februarie o propunere pentru un nou acord interinstitutional. Desi nu s-a stabilit o data-limita pentru incheierea acestor negocieri, exista o vointa impartasita de a se ajunge la o intelegere in primavara acestui an.
Totusi, cancelarul austriac Wolfgang Schüssel, a carei tara asigura presedintia semestriala a Uniunii Europene, sustine