Numarul conturilor bancare in valuta este in continua crestere, iar cele in lei in scadere. Daca la inceputul lui 2005, mai precis in aprilie, existau, conform datelor BNR, 3,4 milioane de conturi in valuta, dupa cinci luni, adica in septembrie, numarul lor a ajuns la 4 milioane.
In aceeasi perioada, numarul conturilor in lei a scazut de la 29,5 milioane la 29,4 milioane. Dobanda infima oferita de banci la depozite si conturi curente in lei (de multe ori real-negativa), evolutia constanta a cursului valutar si iminenta integrare in Uniunea Europeana ar putea fi cateva dintre motivele care au determinat cresterea numarului de conturi in valuta, in detrimentul celor in lei. In conditiile unei inflatii de peste 8,5% si unei rate medii a dobanzilor de nici 7%, fenomenul s-ar putea translata si in cazul depozitelor.
Dobanzile la conturi in lei, euro si dolari
Spre deosebire de dobanda la depozite, dobanda practicata de banci in cazul conturilor curente in lei deschise de persoanele fizice prezinta un caracter de omogenitate. Media dobanzilor pentru disponibilitatile din contul curent este de 0,24%/an. Este interesant faptul ca banci precum Bancpost si Banca Comerciala Carpatica nu bonifica dobanda pentru sumele din contul curent. De data aceasta avem doua absente din clasament: Citibank si CEC. Cea de-a doua banca nu opereaza cu valuta inca. La contul in euro, media dobanzilor este de 0,36%, mai mare cu 0,12 puncte procentuale decat cea de la lei. Dobanzile oscileaza intre valoarea minima de 0,10% si 1%. Banca Comerciala Carpatica, desi are o imagine neconturata pe piata financiar-bancara din Romania, este fruntasa clasamentului, oferind dobanda de 1%/an. Pe locul doi se regaseste Banca Transilvania, iar cea mai frecventa dobanda este cea de 0,5%/an. Conturile curente in dolari pot fi deschise la aceleasi 22 de banci ce ofera conturi curen