Cei mici sunt expusi riscului de a suferi de leucemie din cauza spray-urilor contra tantarilor, gandacilor, furnicilor. Copiii pot fi victime ale insecticidelor, avertizeaza un studiu francez. Si nu pentru ca ar inghiti accidental astfel de otravuri. Simpla expunere a copiilor la sprayuri contra insectelor creste riscul de leucemie.
De ce unii copii se imbolnavesc de leucemie? Pana in prezent nu a fost stabilita nici o cauza exacta a acestei cumplite boli. Pentru a incerca sa inteleaga originea acestui cancer la copii, echipa coordonata de Jacqueline Clavel de la Institutul francez de cercetare a demarat in 1995 un amplu studiu. Pe durata a 10 ani, 280 de mame ai caror copii sufera de leucemie au fost interogate cu precizie asupra modului lor de viata. Scopul: descoperirea factorilor de risc in cazul leucemiei la copii.
STUDIU. In ultimul an, cateva rezultate ale acestui studiu au fost deja publicate. De exemplu, cercetatorii au aflat ca frecventarea creselor, gradinitelor, cresterea in colectivitate si infectiile din copilarie sunt tot atatia factori protectori contra leucemiei. Pe de alta parte, a fost evidentiat si pericolul de a suferi de aceasta boala in cazul copiilor care locuiesc in vecinatatea unei benzinarii.
Cel mai recent rezultat, publicat in cotidianul francez Le Figaro, arata ca exista o legatura intre utilizarea insecticidelor casnice (contra tantarilor, gandacilor, furnicilor, si leucemie. Raspunsul afirmativ la intrebarea "Ati utilizat frecvent insecticide in locuinta pe timpul sarcinii si dupa aceea?" i-a ingrijorat pe cercetatori.
Concluzia lor este categorica: expunerea la insecticide pe parcursul sarcinii si in copilarie dubleaza riscul de leucemie la copii. Avertismentul este valabil si pentru pesticidele de gradina. Iar in premiera sunt incrimate ca factor de risc pentru leucemie si produsele contra puricilor. @N_