Zilele trecute, Parlamentul European a gazduit o serie de discutii pe marginea agendei de lucru a presedintiei austriece, discutii ce au stabilit principalele obiective ale mandatului vienez si o ordine a prioritatilor viitoarelor intruniri.
Sedintele Parlamentului au mai vizat controversatul text al Constitutiei Europene, bugetul Uniunii, directiva serviciilor si politica energetica. In ceea ce priveste bugetul, impus la sfarsitul lui decembrie de catre presedintia britanica, dupa luni de zile de negocieri, eurodeputatii au votat insa aproape in unanimitate respingerea acestuia si au cerut o suplimentare a fondurilor cu cel putin 4 miliarde de euro, varianta anuntata si in luna iunie a anului trecut.
Obiectivele Austriei
Prezent la dezbateri, presedintele UE, Wolfgang Schuessel, a declarat ca obiectivul central al mandatului sau va fi restabilirea increderii opiniei publice in UE. "Trebuie sa dam oamenilor informatii clare cu privire la problemele care-i intereseaza. Trebuie sa fim onesti si sa fim in masura sa dam raspunsuri neplacute. Europa trebuie sa fie utila si sa-si protejeze cetatenii de pericole reale", a explicat el.
Pe langa acest obiectiv, Austria a mai subliniat si necesitatea elaborarii unei politici comune in domeniul energetic, construirea unui nou regulament de sustinere a IMM-urilor, in scopul reducerii somajului si o mai buna cooperare intre institutiile Uniunii.
Pe marginea acestor proiecte deputatii europeni au sugerat si luarea in calcul a problemei terorismului, a imigratiei si a mediului inconjurator. "Sase luni de presedintie austriaca nu pot schimba Europa pentru totdeauna, dar pot oferi impulsuri si pot realiza o noua perspectiva financiara. Vor exista cheltuieli mai mari in cercetare si in competitivitate decat in trecut, iar in ceea ce priveste costurile aderarii Bulgariei si Romaniei, acest