Preocupat de dezvoltarea retelei pe care o conduce si care este, la ora actuala, cea mai puternica din Romania, directorul de Dezvoltare al Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL), Valentin Tarcea, a acceptat cu amabilitate interviul, afirmand ca sistemul nou pe care RBL il propune, se pliaza foarte bine pe nevoia mare a romanilor pentru finantarea in domeniul locativ.
BZA.: Fiind infiintata in 2004, Raiffeisen Banca pentru Locuinte(RBL) este o banca relativ noua in Romania. Totusi, pana la aceasta ora, ea numara aproximativ 60.000 de clienti. Care este secretul acestei reusite?
Valentin Tarcea (V.T.): Intr-adevar este o banca noua, insa, sistemul Bausparkasse, ca sa folosesc termenul original, este un sistem bancar nou in Romania. Nu doar Raiffeisen Banca pentru Locuinte, ci acest sistem este nou.
Secretul pentru care am avut succes la inceputul activitatii, eu consider ca este calitatea unui asemenea program financiar si nevoia foarte mare pe care o resimt romanii pentru finantarea in ceea ce priveste domeniul locativ.
BZA: Prin ce se diferentiaza RBL de alte banci din Romania?
V.T.: Acest sistem bancar este unul foarte, foarte diferit si, in primul rand, toti clientii nostri sau partenerii nostri vor trebui sa-si dea seama ca nu suntem o banca obisnuita.
De ce? La noi nu se fac operatiuni comerciale, cum se fac la bancile obisnuite, singura activitate cu care se ocupa aceasta banca este economisirea pentru clienti si creditarea pe domeniul locativ. Atat.
Dar, mai ales, este inca o diferenta majora faptul ca, fiecare client poate sa primeasca finantarea de la statul roman, acea prima de stat anuala ce nu se poate primi decat printr-o banca pentru locuinte, casa de economii pentru domeniul locativ, cum este d