Reprezentantii Primariei Cluj-Napoca impreuna cu cei ai Regiei Autonome de Termoficare (RAT) Cluj au prezentat in premiera un proiect pregatit in decursul ultimelor luni prin care se va incerca reabilitarea termica a unui numar de aproximativ 1700 de blocuri racordate la regia termica, incepand cu anul viitor.
Clujenii vor imparti costurile pentru reabilitarea termica a blocurilor cu Primaria si Guvernul.
Conform primarului Emil Boc, la blocurile realizate intre anii 1950 si 1985 se vor face o serie de lucrari care vor include izolarea peretilor exteriori ai blocurilor cu polistiren expandat dupa modelul existent in Germania precum si schimbarea ferestrelor si usilor si folosirea geamurilor termopane.
De asemenea la masurile de reabilitare termica se va adauga refacerea retelelor de apa calda prin inlocuirea conductelor. Fazele de proiectare vor fi suportate de Guvern iar la executia lucrarilor se vor folosi fonduri din sume alocate atat de Guvern cat si de consiliul local, in proportie de 33%, precum si de asociatiile de locatari.
Sumele ce vor fi suportate de propietarii de apartamente se vor ridica la 500 de euro pentru o garsoniera si aproximativ 1200 pentru un apartament cu doua camere.
Conform declaratiilor reprezentantilor Primariei aceste sume vor putea fi rambursate de catre propietari intr-o perioada de cinci sau sase ani, timp in care investitia va fi amortizata prin economia agentului termic. „Reducerile la facturile de incalzire vor scadea, dupa finalizarea lucrarilor de izolatie, intre 30 si 50%", a declarat directorul RAT, Emil Miron.
Acesta a adaugat ca in alte tari precum Germania, Franta sau Austria, acelasi sistem de reabilitare a adus o scadere in costurile pentru agentul termic cu 60%. De asemenea, pentru fiecare cladire in parte va avea loc un audit energetic care va imparti