Directorul executiv al Oficiului Judetean de Consultanta Agricola (OJCA) Braila, Jenica Georgescu, a facut public, ieri, in cadrul unei intilniri cu producatorii agricoli organizata de Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR), faptul ca Programul "Fermierul" a devenit operational. Anuntul a fost facut in contexul in care, in cadrul teleconferintei de miercuri seara, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a informat specialistii din teritoriu ca Banca Comerciala Romana (BCR) a primit primele fonduri destinate acordarii de credite pentru realizarea de investitii prin acest program. "Deoarece Ministerul Agriculturii nu a emis, deocamdata, ordinul privind conditiile de functionare a Programului in 2006, noi lucram tot in baza Ordinului nr. 979/2005. Oricum, se pare, modificari esentiale nu vor fi, doar atit ca, prin aceste completari, speram ca pe lista investitiilor sa fie inclusa si achizitia de utilaje destinate efectuarii lucrarilor mecanice in fermele vegetale", a precizat Georgescu.
Cert este ca, pentru 2006, Ministerul Agriculturii a pus la dispozitia bancilor suma de 7.000 de miliarde lei vechi, adica aproximativ 200 milioane euro, suma pe care acestea sa o dea mai departe celor interesati, sub forma de credite pentru investitii In agricultura.
Credit pe 10 ani cu dobinda 5%
Creditul contractat prin programul "Fermierul" este pe termen lung, pina la 10 ani, cu o perioada de gratie de 1 pina la 5 ani, in functie de domeniul in care se face investitia. Dobinda perceputa este de 5%.
Conform Ordinului nr. 979, investitiile care pot beneficia de credite acordate prin "Fermierul" sint: investitii in unitati de procesare carne, lapte si produse lactate, vin, fructe si legume, peste si produse piscicole si plante textile; in exploatatii agricole din domeniul: horticultura, viticultura, p